BAYRAM YURT

Dr. Öğr. Üyesi BAYRAM YURT

Unvan : DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ

Birim / Bölüm : MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Email : byurt@bingol.edu.tr

Dahili : 1957

Oda No : D-311


1975 Darende / Malatya doğumlu Bayram Yurt İlk ve Orta Öğrenimini Malatya’da tamamladı. 1993 yılında kaydolduğu Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden 1997 yılında  mezun oldu. Aynı yıl Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Yüksek Lisans Öğrenimine başladı. 1998 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisansına başladı. 1998-2001 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2001 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisansını tamamlayarak Gıda Yüksek Mühendisi ünvanını aldı. 

2002 yılında 281. Kısa Dönem olarak askerlik vazifesini yaptı. 2001-2009 yılları arasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Van Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünde Mühendisk / Şef olarak görev yaptı. 2006 Yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Bölümünde Doktora Öğrenimine başladı. 2009 yılında Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümüne Öğretim Görevlisi olarak göreve başladı. 2010 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalındaki Doktorasını tamamladıktan sonra Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümüne Yrd. Doç. Dr. olarak atandı. 2015 yılında Bingöl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümüne Yrd. Doç. Dr. olarak göreve başladı. Halen Bingöl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde Dr. Öğr. Üyesi olarak görevine devam etmektedir. Evli ve İki çocuk babasıdır.

 

Lisans                 :  Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü                          1993 - 1997

Yüksek Lisans    :  Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Bölümü    1998 - 2001

Doktora                :  Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Bölümü                      2006 - 2010

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü (Araş. Gör.)

1998 - 2001

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Van İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü (Mühendis-Şef)

2001 - 2009

Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü (Öğr. Gör.)

2009 - 2010

Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü (Yrd. Doç. Dr.)

Bingöl Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü (Dr. Öğr. Üyesi)

2010 - 2015

2015 -  …..

 

 

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Van İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü (Mühendis-Şef)

2001 - 2009

1. Iğdır ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi

2. Iğdır Yöresinde Üretilen Sütlerin Bazı Kimyasal Özellikleri ve Aflatoksin M1 Miktarının Belirlenmesi

3. Blok tip eritme peyniri üretiminde tavuk yumurtası kullanımının peynirin fizikokimyasal, tekstürel ve duyusal özellikleri üzerine etkisi

4. Glutensiz revani üretimi üzerine bir araştırma

1. KÜÇÜKÖNER, E.,YURT, B. 2003. Some chemical characteristics of Pistachia vera varieties produced in Turkey. Europan Food Research Technology. 217: 308-310.[Full text online]

2. YURT, B,. CELİK I. 2011. Hepatoprotective effect and antioxidant role of sun, sulphited-dried apricot (Prunus armeniaca L.) and its kernel against ethanol-induced oxidative stress in rats.Food and Chemical Toxicology, 49(2):508-513.[Full text online]

3. YILDIZ, Ö.,YURT, B.,BAŞTÜRK, A.,TOKER, Ö.S.,YILMAZ, M.T.,KARAMAN, S.,DAĞLIOĞLU, O. 2013. Pasting properties, texture profile and stress–relaxation behavior of wheat starch/dietary fiber systems.Food Research International, 53(1):278–290.[Full text online]

4. M.T. YİLMAZ, Ö YİLDİZ, B YURT, OS TOKER, S KARAMAN, A BAŞTÜRK. 2015. A mixture design study to determine interaction effects of wheat, buckwheat, and rice flours in an aqueous model system LWT-Food Science and Technology 61 (2), 583-589.[Full text online]

5. O YİLDİZ, B YURT, OS TOKER, MM CEYLAN, MT YİLMAZ, A BASTÜRK.2015.  Pasting, Textural and Sensory Characteristics of the Kofter, A Fruit-Based Dessert: Effect of Molasses and Water Concentration. International Journal of Food Engineering 11 (3), 349-358. [Full text online]

 

1. KÜÇÜKÖNER, E., YURT, B. 2000. Geçmişten Günümüze Antepfıstığı ve Türkiye'deki Durumu. Standart. 39 (12): 38-44.[PDF]

2. KÜÇÜKÖNER, E., YURT, B VE. GENÇCELEP. H.  2000. Van Gölü Havzasında Yaşayan İnci Kafali (Chalcalburnus tarichi) nin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Araştırılması. Dünya Gıda, 60:90- 92.[PDF]

3. TARAKÇI, Z., KÜÇÜKÖNER, E., YURT, B. 2001. Ordu ve Yöresinde İmal Edilen Keşin Yapılışı ve Bazı Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. Gıda, 26(4):295-300.[PDF]

4. DOĞAN, İ.S., YURT, B. 2002. Tulumba Tatlısının Üretiminde Yağ Emilimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Gıda 27(1):65-71.[PDF]

5. TARAKÇI, Z., YURT, B. KÜÇÜKÖNER, E. 2003. Darende Dumas Çökeleğinin Yapılışı ve Bazı Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. Gıda, 28 (4): 421-427. [PDF]

1. YURT, B., YILDIZ, Ö., KÜÇÜKÖNER, E. 2010. Malatya Darende Geleneksel Süt Ürünü: Dumas Çökeleği. International food symposium “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”. 15-17 April 2010, p.172, Tekirdağ, Türkiye. (Özet-poster sunum).[PDF]

 2. YURT, B., YILDIZ, Ö., KÜÇÜKÖNER, E. 2010. Malatya Darende Yöresel Yemeği Kömbe. International food symposium “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”. 15-17 April 2010, p. 450,Tekirdağ, Türkiye. (Tam metin-poster sunum).[PDF]

3. YURT, B., YILDIZ, Ö., KUMLAY, A. M.,  KÜÇÜKÖNER, E. 2010. Iğdır Yöresinde Tüketilen Bazı Hayvansal Kaynaklı Geleneksel Gıdalar. “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”. 15-17 April 2010, p. 358, Tekirdağ, Türkiye. (Tam metin-poster sunum).[PDF]

4. YILDIZ, Ö. YURT, B., DOĞAN, İ. S. 2010. Kars Yöresel Yemeği Hengel. International food symposium “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”. 15-17 April 2010, p. 990, Tekirdağ, Türkiye. (Tam metin-poster sunum).[PDF]

5. YILDIZ, Ö. YURT, B., DOĞAN, İ. S. 2010. Kars Yöresinde Geleneksel Olarak Üretilen Bazı Unlu Mamuller. International food symposium “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”. 15-17 April 2010, p. 540, Tekirdağ, Türkiye. (Tam metin-poster sunum).[PDF]

6. YILDIZ, Ö. YURT, B., KUMLAY, A. M.,  KÜÇÜKÖNER, E. 2010. Iğdır İlinde Üretilen Bazı Bitkisel Kaynaklı Geleneksel Gıdalar. International food symposium “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”. 15-17 April 2010, p. 699, Tekirdağ, Türkiye. (Tam metin-poster sunum).[PDF]

7. KUMLAY, A. M., YURT, B., YILDIZ, Ö.  KÜÇÜKÖNER, E. 2010. Biotechnology of Some Traditional Foods. International food symposium “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”. 15-17 April 2010, p. 904, Tekirdağ, Türkiye. (Tam metin-poster sunum).[PDF]

8. KUMLAY, A. M., YILDIZ, Ö. YURT, B.,  ZENGİN, H. 2010. Some Wild Edible Plants Consumed Traditionally in Iğdır, Türkiye. The 1st International food symposium “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”. 15-17 April 2010, p. 573, Tekirdağ, Türkiye. (Tam metin-poster sunum).[PDF]

9. YURT, B., AKYÜZ, N. 2011. Black seed as a functıonal spıce. 1st International Congress on Food Technology, 3-6 November 2010, p. 255. Antalya/TURKEY (Özet-poster sunum).[PDF]

10. YURT, B., CELİK I. 2011.  Haematopreventıve potentıal of sun, sulphıted-drıed aprıcot (prunus armenıaca l.) And its kernel against ethanol toxicity in rats. Euro Food Chem XVI (Translating food chemistry into health benefits). 6-8 July, p:1, Gdansk, Poland. (Özet-poster sunum).[PDF]

11. YURT, B. CEYLAN,M.M. 2012. Balın Besin Değeri. 1. Turkish Congress. Expo and Workshops an Honey and Honeybee Products with International Participation, 22-26 February 2012,. P.86. Kayseri / TURKEY (Özet-poster sunum)[PDF]

12. ALWAZEER, D., YURT, B. Factor Affecting Honey Composition.  Kovandan Sofraya 2015 Uluslararası Arı Ürünlerinin Gıda Güvenliği ve Otantisitesi Kongresi, 20-22 Mayıs 2015. İstanbul/TURKEY(Özet metin- Poster sunum) [PDF]

1. KÜÇÜKÖNER, E.,YURT, B. 2001. Türkiye'de Üretilen Antepfıstıklarının Kimyasal Bileşimi ve Yağ Asitleri Kompozisyonu. GAP II. Tarım Kongresi. 345-352.[PDF]

2. YURT, B., YILDIZ, Ö., TOKER, Ö.S., AKYÜZ, N. 2010. Gıda Güvenliği Bakımından Kükürtlü Kuru Kayısı. 2. Gıda Güvenliği Kongresi, 09 – 10 Aralık,  s. 76. İstanbul. (Özet-Poster sunum).[PDF]

3. YILDIZ, Ö. YURT, B., AKYÜZ, N. 2010. Gıda Güvenliği Açısından Mono Sodyum Glutamat (MSG).  2. Gıda Güvenliği Kongresi, 09 – 10 Aralık,  İstanbul. s. 73. (Özet-poster sunum).[PDF]

4. YURT, B., CELİK I. 2011. Kayısı ve Antioksidan Özelliği. 7. Gıda Mühendisliği Kongresi. 24-26 Kasım 2011 s.301 Ankara. (Özet-poster sunum).[PDF]

5. YURT,B. ÇAKIR, S. CEYLAN,M.M., BAŞTÜRK, A. 2012. Iğdır Yöresi Geleneksel Tatlısı: Omaç Helvası. III. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 10-12 Mayıs 2012, s.256. Konya (Tam metin-Poster sunum).[PDF]

6. CEYLAN,M.M., YURT, B. BAŞTÜRK, A., AKYÜZ, N. 2012. Hatay Yöresi Geleneksel Yemeği: Humus. III. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 10-12 Mayıs 2012, s.77. Konya (Tam metin-Sözlü sunum).[PDF]

7. BAŞTÜRK, A., YURT, B., HAKGÜDER TAZE, B., ÇAVUŞ, M., BULUT, M., 2014. Türk Dünyası Nevruz Tatlısı: Semeni Helvası. 4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu bildiri kitabı, s 873. 17-19 Nisan 2014 Adana. (Tam metin-poster sunum)[PDF]

8. YURT, B., BAŞTÜRK, A., HAKGÜDER TAZE, B., ÇAVUŞ, M., BULUT,M., 2014.Ayranlı Köfte. 4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu bildiri kitabı, s 960. 17-19 Nisan 2014 Adana. (Tam metin-poster sunum).[PDF]

9. HAKGÜDER TAZE, B., YURT, B., BAŞTÜRK, A., ÇAVUŞ, M., BULUT, M., ÜNLÜTÜRK, S., 2014. Damla Sakızının Üretimi ve Sağlığa Faydaları. 4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu bildiri kitabı, s 974. 17-19 Nisan 2014 Adana. (Tam metin-poster sunum).[PDF]

1. Türkiye'de Yetişen Bazı Antepfıstığı çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi Proje No:  YYÜ-AFB- 99-ZF-002. Yardımcı Araştırıcı (1999-2000)

2. Oksidatif Stres Oluşturulan Sıçanlarda Kayısı ve Kayısı Çekirdeğinin Karaciğer Koruyucu ve Antioksidan Etkilerinin Belirlenmesi Proje No: YYÜ-BAP-2009-FBE-D007. Yardımcı Araştırıcı (2006-2010)

3. Kamu İhale Mevzuatı Eğitimi. Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi. SERKA-11-TD01-Teknik Destek Başvurusu. Koordinatör (2011)

4. Melekli Kadınlarının Sosoyo-Ekonomik Statüsünün Yükseltilmesi Projesi. M.F.İ.B. Avrupa Birliği Projesi. Peynir-Turşu-Konserve-Reçel Eğitim ve Demonstrasyonunda Eğitimci. (2010-2012)

5. Iğdır Yöresi İçme Sularının Bazı Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri. Proje No: IÜ-BAP-2012-FBE-B17. Proje Yürütücüsü (2012 - 2015)

6. Konvansiyonel ve Mikrodalga Isıtma Şartlarında Fındık Yağının Oksidatif Stabilitesinin Belirlenmesi. Proje No: IÜ-BAP-2012-FBE-B18. Yardımcı Araştırıcı (2012 - 2015)

7. Kapılca (einkorn, Triticum monococcum)  Unu ile Fonksiyonel Ekmek Üretimi Üzerine Bir Araştırma, Proje No: IÜ-BAP-2012-FBE-B16. Yardımcı Araştırıcı (2012 – 2015)

8. Iğdır ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Duyusal, Fiziksel Ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi.  Proje No: IÜ-BAP-2012-FBE-L04. Proje Yürütücüsü (2012 – 2015)

9. Iğdır Yöresinde Üretilen İnek Sütlerinde Aflatoksin M1 Varlığının Belirlenmesi. Proje No: IÜ-BAP-2013-FBE-L05. Proje Yürütücüsü (2013 – 2015)

10. Glutensiz Revani Üretimi Üzerine Bir Araştırma. Proje No: IÜ-BAP-2014-FBE-L05. Proje Yürütücüsü (2014 – 2015)

1.  GAP II.Tarım Kongresi 24-26.10.2001, Şanlıurfa

2.  International Food Symposium“Traditional Foods from Adriatic to Caucasus” 15-17 April 2010, Tekirdağ/TURKEY

3. 1st International Congress on Food Technology, 3-6 November, 2010 Antalya/TURKEY

4. II. Gıda Güvenliği Kongresi, 9-10 Aralık 2010, İstanbul

5. Euro Food Chem XVI (Translating food chemistry into health benefits). 6-8 July 2011,Gdansk, Poland.

6. VII. Gıda Mühendisliği Kongresi, 23-26 Kasım 2011, Ankara

7. I. Turkish Congress. Expo and Workshops an Honey and Honeybee Products with International  Participation, 22-26 February 2012, Kayseri / TURKEY

8. 1. Uluslararası Iğdır Sempozyumu, 19-21 Nisan 2012, Iğdır / TÜRKİYE

9.  III. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu , 10-12 Mayıs 2012, Konya

10. The 2nd International Sympozyum on “Tradational Foods From Adriatic to Caucasus” 24-26 October     2013. Struga (Ohrid Lake), MACEDONIA.

11. IV. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 17-19 Nisan 2014, Adana.

12. Kovandan Sofraya 2015 Uluslararası Arı Ürünlerinin Gıda Güvenliği ve Otanistesi Kongresi, 20-22    Mayıs 2015. İstanbul/TURKEY

13. Ulusal Çocuk, Ergen ve Yetişkin Obezite Kongresi, 07-10 Nisan 2016 , antalya / Türkiye

14. VIII International Agriculture Symposium,7-9 Ekim 2017, Saraybosna / Bosna Hersek

15. 1st International Congress on Medicinal and Aromatic Plants: Natural and Healthy Life, 9-12 Mayıs 2017, Konya / Türkiye

16. International Symposium on Medicinal, Aromatic and Dye Plants, 5-7 ekim 2017, Malatya / Türkiye

17. TÜBA-Gıda Güvenliği Sempozyumu: Organik Ürünler ve Sağlık, 12-14 ekim 2017, Malatya / Türkiye

18. International Engineering and Technology Symposium (IETS’18), 3-5 Mayıs 2018, Batman / Türkiye

Gıda Mühendisleri Odası: 1998 -   .....

PATENT & ÖDÜL & TAKDİR BELGELERİ

PATENT

1. Yumurta ile besin değeri zenginlestirilmis peynirler(2017). Patent No: 2015/07552. Patent Sahipleri : Bayram Yurt,Hasan Yetim, Osman Sağdıç, Hasan Cankıurt, Mustafa Çavuş 

2. Kayısı çekirdekli, fındıklı ve antep fıstıklı Gün Kurusu 2018 yılında Patent Başvurusu yapıldı. Şekil İnceleme aşamasını geçmiş olup araştırma safhasındadır.

ÖDÜL

2. TÜBITAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi Bilimsel Yayın Teşvik Ödülü – 2002

3. TÜBITAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi Bilimsel Yayın Teşvik Ödülü – 2011

4. TÜBITAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi Bilimsel Yayın Teşvik Ödülü – 2013

5. TÜBITAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi Bilimsel Yayın Teşvik Ödülü – 2016

TAKDİR BELGELERİ

6. Milli Savunma Bakanlığı Erzurum Kalite Yönetim Bölge Başkanlığı Takdir Belgesi - 2002